Julmatens måsten.

Allmänt
En dryg vecka kvar till jul och de flesta av oss börjar väl sakta men säkert förbereda för julhelgens mat och godsaker. 

Vilka är dina julbordsmåsten? Vad kan du inte tänka dig att vara utan? Har du några nyheter på gång till årets julbord?

I vår familj är vi rätt traditionella men med nya inslag. Självklart har vi skinka, köttbullar, ägghalvor,prinskorv, sill och lax. Vi har också en väldigt god krabbomelett som oftast tar slut för fort. Några andra favoriter är gravad oxfilé med nobissås och som de norrlänningar vi är, löjrom. Ingen jul utan löjrom. Till allt det goda dricker vi stora mängder med julmust, alltid julmust. 

De vi inte har hemma hos oss är lutfisk, dopp i grytan eller grisfötter. Det är jag glad för. Hemma hos mitt X var alla tre ett självklart inslag på julbordet. Om jag prövade? Icke!

Vad gäller godsaker så är vi mer flexibla. De senaste åren har jag, Victor, Emil & Jennie haft en julgodisfixardag. Eftersom vi alla älskar choklad så har det varit Rocky Road, ischoklad, chokladbollar och marsipan som varit i fokus. En och annan chokladask brukar slinka ner också. Mamma gör alltid knäck. Som dessert på julbordet äter vi saffranspannkaka med vispad grädde och en god sylt. Mums.

Hur många dagar äter ni julmat? Hos oss är det julafton och juldagen som betyder julmat. Annandagen då äter vi "vanlig" mat och uppesittarkvällen då är det chark, rödvin och Bingolotto. 

Ja men då vet ni lite om hur det äts i vår familj under jul. 

Kram Jessica ❤️

Gillar