Jul, jul, strålande jul.

Hur upplever du julen? Det gör mig ledsen att så otroligt många, barn och vuxna mår så dåligt. Rent av får ångest och depression av eller inför julen. Vad beror detta på? Har vi satt ribban så högt att vi inte själva hinner med i vår egen takt? Eller är kärnfamiljens fall förklaringen? Eller är det trauman och minnen från barndomen som spökar? Eller är det rädslan att inte duga till? Eller är det kanske rädslan över att bli ensam kvar, utan familj eller vänner? Självklart är anledningarna lika många som antalet människor som lider.

Vad kan vi då göra för att hjälpa eller avlasta de som lider av julångest.

Först och främst måste listan på alla måsten revideras. Jag menar verkligen revideras. Ingen orkar göra allt. Hemmet ska skina och pyntas till oigenkänning. Mat ska lagas, godis göras och bullar bakas. Skitsamma att ingen ätit någon gammal sillsallad eller tråkig fruktkaka det senaste årtiondet, det ska vara som det alltid varit!!!!!!! Känns det igen? Prata igenom önskelistan på vad som ska serveras. Hjälps åt, ha knytis eller köp färdigt. Bjud in barnen att deltaga och ta ansvar för någon del av julbordet. 

Sedan borde vi kanske lyfta blicken något. Kanske finns det i er närhet någon som är ensam mot sin vilja över jul. Våga bjuda in. Ju fler desto roligare. 

Kanske behöver också barnen få sig en omgång julvett. Önskelistan på diverse 1000-kronorsprylar ger ju vilken förälder som helst svettningar och grått hår. "Alla andra får ju xxxx" Den gamla slagdängan är såklart inte sann. Prata med era barns vänner och föräldrar. Hjälp varandra att lätta på bördan. 

Jag hörde något klokt igår på Nyhetsmorgon. Hjälp era barn/tonåringar att hjälpa andra. Köp tex matpaket, en värmande filt eller en leksak till någon av alla de barn som har det svårt i vårt land. Förhoppningsvis ger det dem lite perspektiv till vårt eget priviligerad liv. Är barnen aktiva i någon förening kanske ni kan ordna något tillsammans.

Stadsmissionen
Giving people
Sverige for UNHCR
När vi sedan taggat ner kraven och förväntningarna så kan vi istället ägna oss åt det som verkligen betyder något. Familjen, barnen, vännerna , kärleken, vila, återhämtning och oss själva. Tänk vad härligt. ❤️

Var rädda om er.

Kram från en som faktiskt älskar julen. ???

Gillar